Aναζήτηση{May 31, 2007}   Για την Αμαλία

“ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ”

“Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του”

(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας…»

(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες ινοσάρκωμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ’ αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου – μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι “για την Αμαλία”).

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Advertisements


optasia says:

τουλαχίστον να χαθεί μια μάχη και όχι ο πόλεμος

κρίμα που δεν την γνώρισα!optasia says:

έφυγες νωρίς Αμαλία πολύ νωρίς,
πάντως πιστεύω ότι σου δώσαν κουράγιο μ’ όσους μίλαγες διαδικτυακά και ελπίζω η προσπάθεια να μην τελείωσει σήμερα!!!!και ελπίζω να μας βλέπεις απο κει ψηλά και να χαίρεσαι που θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια σου
κρίμα που πρέπει πάντα ένας θάνατος (ή ένα βήμα πριν το θάνατο) να κινητοποιεί..
και δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω που ενώ είχα δει φευγαλέα το μπλογκ σου, δεν το είχα διαβάσει και δεν σε πρόλαβα (αλλά αυτό είναι το λιγότερο) μακάρι να μην σε γνώριζα ποτέ και να ζούσες πάρα πολλά χρόνια…
κρίμα που πρέπει η δυστυχία μας να μας φανερώνει την δυναμή μας…(ΙΣΩς ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ λίγους, μου ήρθαν στο μυαλιο οι αρχικοί γιατροί της)
κρίμα που πρέπει να κραυγάζεις, να βρίζεις μερικές φορές για να απολαμβάνεις τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ
ΕΥΤΥΧΩΣ που άφησες τα ίχνη σου και σε γνωρίσαμε
ΕΥΤΥΧΩΣ που υπήρξες και είδαμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος απο την ζητιανιά (για όταν είχες καταστραφεί οικονομίκα δεν τοσκέφτηκες), που το τελευταίο όχι μόνο διατηρεί το υπάρχον σύστημα αλλά και το επιβραβεύει…
ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχει και δικτυακή ανθρωπιά (μιας και το τελευταίο καιρό, πριν φτιάξω μπλογκ άκουγα τα χειρότερα, και απογοητευόμουνα… απογοητευόμουνα για ένα τόσο απλό και ασήμαντο λόγο!
και το τελευταίο το λέω γιατί λόγω αυτής πήρε επέκταση το θέμα
ΕΥΤΥΧΩΣ που έδωσες ελπίδες σ’ όλους μας ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε.. και οι πολλοί μπορούν να καταφέρουν πράγματα!
(ήμουν σ’ ένα συνέδριο χθες και είπε ένας κοινωνικός επιστήμονας (νομίζω ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ) τι του είπε ένας Σουηδός συνάδελφος “έχετε τέλειους νόμους επειδή δεν τους τηρείτε” καιρός να αλλάξει τουλάχιστον στο τομέα της υγείας)
ΕΥΤΥΧΩΣ που μας έδειξες τον κατάλληλο τρόπο για να παλέψουμε, γιατι με τα σκουπίδια της τηλεόρασης έχουμε αποπροσανατολιστεί
ΕΥΤΥΧΩΣ που μοιράστηκες με όλους μας τα συναισθηματά σου και την μεγαλοψυχία σου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩAngelW|tch says:

Reply 2 … “ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχει και δικτυακή ανθρωπιά (μιας και το τελευταίο καιρό, πριν φτιάξω μπλογκ άκουγα τα χειρότερα, και απογοητευόμουνα… απογοητευόμουνα για ένα τόσο απλό και ασήμαντο λόγο!”

…distixos mono auti uparxei kai einai asimanti…kribmaste piso apo ena pc kai apo tin maska tis anonimias kai to pezoume “An8ropoi”… eukola ta logia sta Blog sta forums kai sta chat…auto pou metraei einai to real life action…na dw as poume posoi apo emas eimaste ikanoi na pame REAL LIFE na tous ta xwsoume, na rwtisoume ta pos kai ta giati… na tous doume kai na mas doun..na mas akousoune…ligoi elaxistoi -sto blog tia amalias meta to symban eida postaran kapou 1092 sxolia pou simenei arketos kosmos mpike, real life oute to 1/4 den 8a milage-…[an htan omos gia kana meeting gnorimias … O Xamos]…tespa gnosta ayta edw kai xronia…

“kinitopiisi” pisw ena apo ena nick alla apo apo pra3is miden…den allazei o an8ropos tis sini8ies kai bolemata tou…isos kai na kourastike na min ton akoune…optasia says:

μου παν ότι μίλησε ο υπουργός υγείας και είπε ότι για την περίπτωση της Αμαλίας “οι γιατροί κάναν ότι μπορούσαν”
μάλλον με γελάσαν τα αφτιά μου ή μήπως δεν άκουσα καλά….
ωχ χρειάζομαι γιατρό………!!!!!!!!

μόλις τώρα άκουσα ότι ένα νεογνό πέθανε επειδή δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα επειδή δεν υπήρχε κινητή μονάδα νεογνων (υπάρχουν δύο το ένα είχε βλάβη και το άλλο εξυπερετούσε άλλο περισταστικό)

Τώρα διέταξαν να αγοράσουν 5 κινητές μονάδες νεογνών… πάλι κινητοποιούνται λόγω κάποιου θανάτου! και αναρωτιέμαι αν μετά το ντόρο
ξεχαστεί και αυτό το θέμα όπως τόσα άλλα..!

μήπως πρέπει να μην ακούω ειδήσεις!!!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: