Aναζήτηση{December 22, 2007}   Forum – Blog = 0-1

Οι περισσότεροι σερφάροντας έχουμε δει κάποιο φόρουμ ή ιστολόγιο. Παρόλο που υπάρχουν διαφοροποιήσεις για την χρήση του! Αν με ρωτήσουν γιατί προτίμησα το blog από κάτι άλλο, πολύ απλά λόγω ευκολίας.. (αν και πάλι συναντώ διάφορα προβλήματα κάθε φορά!)

Το μπλογκ πιστεύω ότι το δημιουργεί κάποιος κυρίως για να «στεγάσει» κάποιες απόψεις του, ένα χώρο που εκθέτει ένα μέρος της προσωπικότητας του, είτε αυτή είναι για προσωπικούς/κοινωνικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους!

 

Το φόρουμ, για μένα, είναι ένα σύγχρονο καφενείο, ένας χώρος που προσφέρεται για συζητήσεις και συνήθως ενισχύει μια κοινότητα! Είτε αυτή είναι οι οπαδοί του ολυμπιακού είτε είναι ασθενείς που πάσχουν από νευρικές διαταραχές!

 

Ένα δημοφιλές blog μπορεί να δώσει την εντύπωση (λόγω πολλαπλών σχολίων!) ότι έπρεπε ο ιδιοκτήτης του να φτιάξει φόρουμ άλλα διαφωνώ! Το blog για μένα είναι σαν να καλείς κάποιους στο «σπίτι σου», το μπλογκ είναι ο δικό σου χώρος ενώ το φορουμ το θεωρώ πιο ανεξέλεγκτο! Δεν φαίνεσαι τόσο εσύ…

Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά οπουδήποτε δημοσιεύεις μέρος της προσωπικότητας σου είναι εγωκεντρικό!! είτε με την μορφή σχολίου σε κάποιο μπλογκ είτε ως μέλος σε φορουμ κτλ. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός συμμετοχής, απλά στο ιστολόγιο είναι πιο έντονος!

 

Advertisements


karpidis says:

Θα επιμείνω στην άποψη μου…Δεν καλείς κάποιον σπίτι σου για να μιλήσεις μόνο εσύ. Και ούτε το κάνεις για προσωπική προβολή… (νομίζω δλδ).
Στην αντιστοιχία με την πραγματική ζωή θα έλεγα πως τα forum λειτουργούν όπως οι λέσχες… Δηλαδή ένα φόρουμ του Παναθηναϊκού μπορεί να γράφουν για τον παναθηναικό όπως και στη λέσχη των φίλων του Παναθηναικού συζητούν για τον παναθηναϊκό αλλά αντίστοιχα μπορεί σε μια λέσχη να πάει κάποιος με ένα περιοδικό με τη φωτογράφιση της Αλεξανδράτου και η συζήτηση να φύγει πολύ από τον Παναθηναϊκό.
Ένα blog είναι σαν μια ομιλία…Διαλέγει ο ομιλητής ένα θέμα (ή ο διοργανωτής) γίνεται μια ομιλία και μετά έρχεται η ανάδραση…Δεν πρόκειται ποτέ κάποιος να αρχίσει να συζητάει για αυτοκίνητα σε μια εκδήλωση για τον Καστοριάδη…optasia says:

ναι κατάλαβα με ποια έννοια το λες άλλα εγω όταν είπα ότι είναι σαν να καλείς κάποιον στο σπίτι σου, εννοούσα κυρίως οτι το ιστολόγιο είναι ένας χώρος που είναι σαν το σπίτι σου γιατί “αποκαλύπτεις” πολλές πλευρές της προσωπικότητας σου!

Με την έννοια που το θέτεις έχεις δίκιο, άλλα σκέψου ότι στο σπίτι σου επιβάλεις τους κανόνες σου με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο αυτούς που είτε φιλοξενείς είτε σε επισκέπτονται κάτι που γίνεται και στο blog!Δεν είναι βέβαια τόσο αυστηρά στο σπίτι σου άπο ότι στο blog!Το δίκο μου μπλογκ το βλέπω έτσι γιατί πολλές φορές η θεματολογία του είναι από συζητήσεις μου.. αν θες από αυτούς που απλά περιβάλλομαι

όσο για το φόρουμ η έννοια της λέσχης δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποια φόρουμ που τα σταθερά μέλη είναι γύρω στο 25% ενω οι επισκέπτες είναι οι ύπολοιποι! Κάπου το έιχα ακούσει αυτό! απλά για μένα η λέσχη είναι πιο αυστηρή σαν έννοια, οι δεσμοί των μελών της, ενώ η κοινότητα έχει κάποια μέλη τουλαχιστον σταθερά!

τώρα η διαφοροποίση των απόψεων μας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την βλέπεις, απλά ο καθένας κρίνει με την εμπειρία του και κυρίως από το πώς βλέπει τον ιστόλόγιο του! Σίγουρα το ιστολογίο έχει κάποιες δυνατότητες δεν μπορούν οι σχολιαστές σου να δημοσιεύσουν κάποιο post.. άλλα εμείς θέτουμε τους κανόνες μπορεί όμως καποιος editor να το κάνει, δεν καλείς όλους στο σπίτι σου άλλα μόνο κάποια άτομα!

και για παράδειγμα ένας που έχει άρει το δικαίωμα των σχολίων του στους επισκέπτες μου θυμίζει διασημότητες!όλοι γνωρίζουν την ζωή τους και σχεδόν πάντα διώχνουν τους παπαράτσι!!!

ίσως να μην έχει και τόση σημασία το πως το βλέπει ο καθένας!!!το φόρουμ και το blog έχει το καθένα συγκεκριμένες δυνατότητες που ούτως ή άλλως δεν επιτρέπει τόσο την διαφοροποιήση στην χρήση του! (τωρα μπορείς να μου πεις σχετικό είναι και αυτό γιατί πχ εγω που δεν είμαι τόσο εξοικειομένη δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ κάποιες λειτουργίες σε σχέση με έσενα άλλα εν δυνάμη μπορώ από τεχνικής απόψεως μιλάω!)
Επιπλέον έθιξες στην επιστημονική συνάντηση ότι δεν υφίστανται μηχανή αναζήτησης στα φόρουμ, κάτι που δεν το σχολίασα καθόλου γιατί αφορά κυρίως την τεχνικά ζητήματα, που μπορεί και στο μέλλον να ξεπεραστεί με έξυπνες μηχανές αναζήτησης..Υπάρχουν δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου: από τη μια μεριά η δομή της σελίδας και από την άλλη η συμπεριφορά των ανθρώπων σε αυτή. Δομή: Και οι δύο γράφετε ότι η μορφή του φόρουμ είναι πιο ισότιμη, όλοι συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ στο μπλογκ υπάρχει ως βασικό κείμενο η ανάρτηση του μπλόγκερ, όπως και η δυνατότητά του να σβήσει σχόλια από τη μεριά του, πολύ περισσότερη εξουσία σε ένα από τους συνομιλητές επομένως.
Συμπεριφορά: Μπορεί σε ένα μπλογκ να υπάρχουν πολλά σχόλια, κάποια από αυτά σχεδόν τόσο εκτενή όσο και το αρχικό ποστ, οπότε τα σχόλια θα πάρουν τη μορφή φόρουμ. Ο καθένας βέβαια υποστηρίζει αυτό με το οποίο νιώθει πιο άνετα, ο Πάνος ο Ζέρβας για παράδειγμα έχει τη λογική του φόρουμ στα σχόλιά του (προτρέπει θερμά να ανοίγουν συζητήσεις), ενώ ο Old Boy σπάνια απαντά στους σχολιαστές που διαφωνούν.
Εμένα μου βγαίνει ανάλογα με το ποστ, αν γράψω λογοτεχνία δε βρίσκω και πολύ λόγο να το κάνουμε φιλολογική λέσχη, μου ‘ρθε – το ‘γραψα – τέλος. Αν όμως γράφω για πολιτική ή επιστήμη με ενδιαφέρει κυρίως να ακούσω διαφορετικές ή συμπληρωματικές απόψεις, να ανοίξει δηλαδή ζωντανή κουβέντα.
[Το έγραψα κι εγώ το σεντονάκι μου, που μου ζητούσες συγγνώμη τις προάλλες :)]optasia says:

άμμε όπως είπα και νωρίτερα ο καθένας το βλέπει διαφορετικά λόγω της εμπειρίας του!!η τεχνολογία είναι η ίδια, οι δυνατότητες οι ίδιες, η διαφορά έπετε στον τρόπο χρήσης!

εμένα μου χει τύχει από σχόλια να γράψω ένα νέο ποστ, δεν είναι το πιο συνηθισμένο άλλα έχει τύχει…

όπως και αυτό το θέμα το σκεφτόμουν μήνες πριν να το γράψω!άλλα δεν το έκανα γιατί θεώρησα οτι ήταν ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των δύο.. άλλα από πρόσφατες συζητήσεις κατάλαβα ότι δεν είναι και τόσο! ίσως έχει γίνει μεγάλο θέμα!
γιατί
η διαφορά των δύο για μένα είναι κυρίως στο τρόπο χρήσης, και ο τρόπος χρήσης επηρεάζεται άμεσα απο τις τεχνικές δυνατότητες-ευκολίες που σου δίνονται!φυσικά και το ιστολόγιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μια κοινότητα ή έστω λεσχη από την στιγμή που δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.. και κυρίως στο να θέσουν ένα νέο θέμα!!!και το αντίθετο ένα φόρουμ να εξυπηρετήσει κάποιον που θέλει να δημοσιεύσει μέρος της προσωπικότητας του!karpidis says:

Συγγνώμη είπα ή νομίζω πως είπα στην εκδήλωση πως είναι σχεδόν τυφλές. Αυτό τι σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο header ή tags που να εξηγούν τι κάνει κάποιος στο forum. Φυσικά το να φτιάξεις ένα φόρουμ μπορεί να γίνει άνετα και με εφαρμογή όπως το wordpress… δίνοντας access σε όλους…optasia says:

κοιταξε εγω κυρίως προσπάθησα να τονισω την χρήση όχι τις δυνατότητες που έχει το wordpress ή οποιαδήποτε άλλη πλατφορμα!

δηλαδή για μένα έχει σημασία τι χρησιμοποιείς από τις δυνατότητες που έχεις.. τώρα αν έσυ αποφασίσεισ να φτιάξεις ιστότοπο αντι για φορουμ και να δώσεις access σε όλους είναι ναι μεν δικαιωμάσου αλλα για μένα κακή επιλογή..!!!optasia says:

όσο για τις μηχανές αναζήτησεις στο φόρουμ άπλά το έθεσα, για να δείξω ότι δεν μένω τόσο στα τεχνικά μέσα και όχι για να πω ότι δεν είναι αποδοτικές ή οτιδήποτε άλλο στα φόρουμ! ίσως δεν το διατύπωσα καλά, άλλα π.χ. εγω από την συνάντηση κατάλαβα ότι δεν είναι το ίδιο αποδοτικές όσο στο blog, δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά! και επίσης επειδή γίνονται προσπάθειες βελτίωσης τους πολύ πιθανον στο μελλον να μην αποτελούν ένα μειονέκτημα για τα φόρουμ

ελπίζω καρπίδη να μην σε εκνεύρισα, απλή συζήτηση κάνουμε!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: