Aναζήτηση{October 25, 2008}   Άρθρα για τον καρκίνο

1.Μεγαλύτερες ελπίδες για καρκινοπαθείς

Οι δείκτες επιβίωσης από τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη βελτιώνονται, και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών κλείνει.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Η έρευνα δείχνει εξ άλλου ότι ασθενείς σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης έχουν περισσότερες πιθανότητες από ασθενείς στη νότια Ευρώπη.

Καρκίνος του μαστού και λιπαρά Η Βρετανία και η Δανία παρουσιάζουν ωστόσο δείκτες επιβίωσης κάτω από το μέσο όρο.

Η Δρ Λέσλι Γουόκερ είναι διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού πληροφόρησης και έρευνας για τον καρκίνο. Μιλά για τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχή καταπολέμηση του καρκίνου, εκτός από τη χρηματική ενίσχυση.

“Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Κάποια στοιχεία που μας έρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν ότι και με λιγότερα χρήματα είναι δυνατό να έχουμε θεραπεία”.

“Η θεραπεία του καρκίνου είναι περίπλοκη υπόθεση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ειδικότητες–έχει να κάνει με χειρουργική, θεραπεία ακτινοβολίας, χημειοθεραπεία, έχει επίσης σχέση με την ικανότητα των υπηρεσιών υγείας να εντάξουν τον ασθενή σε θεραπευτικό πρόγραμμα–αλλά και με τις διαφορές μεταξύ των ασθενών… με τους ασθενείς που υπάρχουν στην κάθε χώρα και τα είδη καρκίνου που κυριαρχούν. Υπάρχουν όλες αυτές οι παραλλαγές…”

 

2. 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι ανθυγιεινές συνήθειες στη διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι οι τρεις παράγοντες που ανοίγουν την “πόρτα” στον καρκίνο του παχέος εντέρου, την τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου σε γυναίκες και άνδρες.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως 1.000.000 νέες περιπτώσεις, από τις οποίες περίπου οι 300.000 αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσωπεύει το 13% όλων των μορφών καρκίνου και αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, δηλαδή σε αρχικά στάδια, ένας στους 2 ασθενείς που πάσχει από τη νόσο θα αναπτύξει μετάσταση και θα χάσει τη ζωή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης με την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και της έγκαιρης διάγνωσης η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού, διοργάνωσε ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα “Ο καρκίνος Παχέος Εντέρου προσβάλλει 1 στους 20 Το να τον συναντήσεις είναι θέμα τύχης. Το να τον νικήσεις, όχι”.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δημιουργούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πολύποδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι λιπαρές τροφές, μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και οι τροφές με νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.

Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν διπλάσιο έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες και οι άνδρες απόν από 50 ετών και άνω άλλα και όσοι είναι μικρότερης ηλικίας που ανήκουν, όμως, σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως για παράδειγμα, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό στον καρκίνο παχέος εντέρου, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, αλλά και όσοι είχαν εμφανίσει στο παρελθόν τη νόσο.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπτώματα αναιμίας, εύκολη κόπωση και δύσπνοια, πόνοι στην κοιλιά και στον ορθό και απώλεια βάρους.
3.

Καρκίνος και χώρος εργασίας

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες μορφές καρκίνου που προκαλούνται στους χώρους εργασίας, κυρίως από την εισπνοή ινών αμιάντου και από το παθητικό κάπνισμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι ο ένας στους δέκα θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, καθώς περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εκτίθενται σε αμίαντο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τουλάχιστον 90.000 κάθε
Πλήττει μικρότερες ηλικίες χρόνο για τον λόγο αυτό.

Χιλιάδες άλλοι πεθαίνουν από λευχαιμία λόγω της έκθεσής τους στο βενζένιο, μία οργανική ουσία που χρησιμοποιείται στα ελαστικά, στα χρώματα, στα φάρμακα και στα ζιζανιοκτόνα και σε μεγάλο βαθμό στις χημικές βιομηχανίες. Οσο γι’ αυτούς που εκτίθενται στον καπνό των άλλων στους χώρους εργασίας, κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με όσους εργάζονται σε άκαπνο περιβάλλον.

“Η πλειοψηφία αυτών των θανατηφόρων κρουσμάτων καρκίνου στους χώρους εργασίας σημειώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες, διότι είναι το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα διαδεδομένης χρήσης καρκινογόνων ουσιών” όπως ο αμίαντος , το βενζένιο κά, τονίζει η ΠΟΥ, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να τροποποιήσουν επί το αυστηρότερον τις προδιαγραφές ασφαλείας και να απαγορεύσουν το κάπνισμα στους χώρους εργασίας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι.
4.

Αλκοόλ και καρκίνος του εντέρου

Όσοι πίνουν καθημερινά περισσότερα από τρία ποτά – ιδίως μπύρα – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων, αναλύοντας στοιχεία από περίπου 480 χιλιάδες εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησε επί 6 χρόνια.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου, προσπάθησε να συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και την Διατροφή – την επονομαζόμενη EPIC, που διεξάγεται από το 1992 σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Κινδυνεύει το ιταλικό κρασί Κανένας από τους εθελοντές της μελέτης δεν είχε καρκίνο όταν πρωτοδήλωσε συμμετοχή. Στην διάρκεια των 6 ετών καταγράφηκαν 1.833 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ιδίως όταν υπερέβαινε τα 30 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή υπάρχει σε περίπου 1 λίτρο “δυνατή” μπύρα ή σε δύο μεγάλα ποτήρια κρασί.

Όσοι εθελοντές έπιναν αυτές τις ποσότητες αλκοόλ είχαν κατά μέσον όρο 25% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο, με την μπύρα να αυξάνει τον κίνδυνο λίγο περισσότερο απ’ όσο το κρασί.

Ένας άνδρας έχει 1 πιθανότητα στις 20 να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του – και μία γυναίκα 1 στις 18. Οι ειδικοί συνιστούν δύο με τρία οινοπνευματώδη ποτά για τους άνδρες και ένα με δύο για τις γυναίκες.

Το γενικότερο συμπέρασμα “παν μέτρον άριστον”.
5.

Μπρόκολο και καρκίνος

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει μοιραία κατάληξη.

Έρευνα σε δείγμα 1300 ανδρών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού συνέβαλε περισσότερο στην προστασία κατά των επιθετικών όγκων σε σχέση με την κατανάλωση άλλων λαχανικών.

Για τους ερευνητές ήταν ήδη γνωστό ότι τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες.

Αλκοόλ και καρκίνος του εντέρου Κατά καιρούς μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, αφενός τα αποτελέσματα των μελετών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, και αφετέρου οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει συγκεκριμένα τις θανατηφόρες μορφές της ασθένειας.

Η ομάδα των Αμερικανών και των Καναδών επιστημόνων διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών και σταυρανθών, κυρίως μπρόκολου και κουνουπιδιού, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη.

Η Δρ Βικτόρια Κιρς, του Κέντρου Καρκίνου του Οντάριο και από τους επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη δεν έχει καλή πρόγνωση.

“Αν αποδειχθεί ότι η σχέση που εντοπίσαμε είναι αιτιώδης, τότε ένας πιθανός τρόπος για τη μείωση του βάρους της ασθένειας είναι ενδεχομένως η πρωτοβάθμια πρόληψη μέσω της αυξημένης κατανάλωσης μπρόκολου, κουνουπιδιού και πιθανώς σπανακιού”, συμπλήρωσε η ίδια.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: